Derya DAYAN

Derya DAYAN

Emeğin İronileşmesi !!

12 Ocak 2019 13:48 Güven Haber-Sen 1611

Mücadele etmekten vazgeçmek, kendimizi yok saymaktır....

Evrenin öyküsü kadar büyük bir tarihselliğe sahiptir emek, emek verme süreci. Yaşam,üretme ve yaşatma..Belli bir süreçte oluşma ve oluşturma..

Bir fidan düşünelim. Örneğin doğanın verdiği emek (yağmur-toprak-mineraller,vs.) kendi içindeki yaşam tohumuyla birleşir ve farklılaşır, zamanla koca bir ağaca dönüşür. Meskeni gökyüzü olan bir kuş mesela; yavrunu korumak ve kollamak için ağaçların en güvenilir noktalarında korunanlar inşa eder. Bir kuşun canını düşünün ve bu süreçteki emeğini…

Peki ya ilk insanların taşı kullanarak bulduğu yaşamsal el yapımı aletler.. Hepsi kendini devam ettirme ve yaşamını idame ettirme temellidir. Bir annenin çocuğunu dokuz ay boyunca karnında taşıdığı süreç peki? Kim reddedilir bu yaşamsal emeği! Peki ya ölümü göze alıp yerin altında alın teri döken maden işçileri. İşte tüm bu örneklerdeki temel motivasyon YAŞAMA ve YAŞATMA değil midir?

Günümüze baktığımızda ne kadar da ironi görünüyor EMEĞE BİÇİLEN DEĞER. Emek yaşamsal öneminden tamamen uzaklaşmış kar üstüne kara dönüşmüştür. Evet dünya değişti. Yeni zamanla yeni koşullar bize kendimizi var etmenin farklı yollarını sundu. Önce ihtiyacımız olanı üretme, sonrasında değiş-tokuş ile devam eden emek süreci. Şimdi ise ÜCRETLENDİRME formunda ilerliyor her şey. Emeğin ücretle karşılanmayacak değerde olduğunu düşünsem de en azından kendimizi kendimize yabancılaştırmayacak düzeyde bir karşılığının olması gerekir.

 

Evet yaşamak için çalışıyor ve emek harcıyoruz. Ancak duygularımızın, hissiyatlarımız ın tüketildiği, düşünme yetimizin yok sayıldığı bir çalışma sürecinin emekle hiçbir ilgisi olamaz.

Dolayısıyla ironi gelen bu emek tarihini anlamlı hale getirmek için; emeğimizi sahiplenmek, en azından minumum düzeyde nüfus almak için sendikalar (toplumsal ortak güç) temelinde haklarımızı pratik uygulamalara dönüştürmek adına ışık arayıp duruyoruz. Umut, dayanışma ve eylemsellik ile birleştiği an anlamlıdır. Ve bu yaşamsal mücadele insan olmanın, doğanın kendisi ve aynı zamanda onunla var olmanın verdiği tarihsel bir sorumluluktur. Emeğimize sahip çıkmak ve sesimizi yükseltmek zorundayız.

Mücadele etmekten vazgeçmek, kendimizi yok saymaktır….

Yorum Ekle

İlk Yorumlayan Siz Olun!

YAZARIN SON 5 YAZISI

Tüm Yazıları
Güven İletişim ve Haberleşme Çalışanları Memur Sendikası

Türkiye genelinde hizmet veren Güven İletişim ve Haberleşme Çalışanları memur Sendikası'na ait kurumsal bilgilerin, faaliyetlerin, çalışmalar ve etkinliklerin yer aldığı kurumsal web sitesi.

Güven Haber-Sen

Anadolu yakası PTT Başmüdürlüğü yanı Rıhtım / İSKELE İŞ HANI kat:2 d:11
34000 kadıköy / İstanbul

Güven Haber Sen © Tüm Hakları Saklıdır.